Deze stap hoeft niet chronologisch op stappen 1 tot en met 5 te volgen. Die stappen kunnen de start zijn voor het ontwikkelen van beleid. Maar stap 6 kan ook net zo goed de basis zijn waarna je stappen 1 tot en met 5 doorloopt.
Advies
Om oplossingen voor minder werkdruk en meer werkplezier te borgen in je organisatie, is beleid nodig. Bij het ontwikkelen van beleid moet je veel keuzes maken over hoe je in je organisatie met werkdruk en werkplezier omgaat. Voor de ontwikkeling van dat beleid moet je daarom eerst op zoek naar de antwoorden op onderstaande vragen:
- Welke visie heeft de organisatie op werkdruk?
- Welke definities zijn er voor werkdruk en werkplezier?
- Richt je je aanpak op werkdruk of ook (vooral) op werkplezier?
- Wat doe je om te hoge werkdruk te voorkomen?
- Hoe speel je in op werkdrukverhogende situaties?
- Welke doorlopende maatregelen stel je beschikbaar voor individuen en teams die te hoge werkdruk ervaren?
- Welke doorlopende maatregelen stel je beschikbaar voor individuen en teams ter bevordering van werkplezier?
- Hoe train je medewerkers, leidinggevenden en stafmedewerkers zodat ze met werkdruk en stress om kunnen gaan?
- Hoe train je medewerkers, leidinggevenden en stafmedewerkers in focus op werkplezier?
- En hoe richt je de vijf stappen van signaleren tot en met evalueren in?
In de meeste jeugdzorgorganisaties werkt een hrm-professional in overleg met bestuurder en or het grootste deel van het beleid uit. Soms gaat dit via regulier overleg, soms wordt rond werkdruk/ arbo een werkgroep geformeerd. Bij deze stap zijn medewerkers doorgaans via vertegenwoordiging betrokken.
Jeugdzorgorganisaties kunnen ‘werkdruk’ expliciet als beleidsthema benoemen of kiezen voor het ontplooien van activiteiten die (in)direct een positief effect op werkdruk hebben.
Andere organisaties besluiten juist aan de slag te gaan met werkplezier. Een goed idee, maar een waarschuwing is op zijn plek. Wat je aandacht geeft groeit, en vanuit die gedachte kan werken aan werkplezier dus veel mooie resultaten opleveren. Maar de keerzijde is dat wie flink last heeft van werkdruk de indruk kan krijgen dat die onder het tapijt wordt geveegd. Dat werkplezier als ‘sausje’ wordt gebruikt om van de werkdruk af te leiden. Aandacht voor wat stress oplevert, geven individu, team én organisatie de kans om zich te ontwikkelen. Aandacht besteden aan stressoren kan dus zinvol zijn.
In gesprek over passie en professionaliteit
Een organisatie voor jeugdhulp gaat met medewerkers in gesprek over de thema’s ‘passie’ en ‘professionaliteit’. Tijdens dit gesprek kan de leidinggevende vragen wat er nodig is om professioneel en met passie te werken. Op deze manier kun je bronnen van werkdruk benoemen en aanpakken zonder die als zodanig te benoemen.