Event Werkplezier XL

Herkenning, waardering en inspiratie. Dat was het event Werkplezier XL in drie woorden. Met workshops over werkgeluk, de kracht van waardering en positief leidinggeven. Van focus op veerkracht tot veerkrachtig samenwerken in de Elastiekfabriek.

Nieuwsgierig of even nagenieten? Bekijk de video. Voor iedereen die het event heeft gemist zetten de sprekers nog even de tips op een rij.

TIP 1

Werkgeluk gaat over zingeving, je talenten benutten, het gevoel hebben ergens bij te horen en enige mate van vrijheid te hebben in de uitvoering van je werk. Het ligt daarmee op een dieperliggend niveau dan werkplezier. Alleen jij kan antwoord geven op wat bijdraagt aan jouw werkgeluk. Hoe? Door na te gaan wat jij nodig hebt op ieder van de vier punten uit de eerste zin. Waar heb je zelf invloed op en welk eerste kleine stapje kun jij al zetten om je werkgeluk te vergroten? Succes en onthoud: werkgeluk werkt!

Lieke Bezemer
Happyologist l Happy Working Life

TIP 2

Besteed bewust aandacht aan wat positief is. Automatisch wordt je aandacht vaak getrokken naar problemen. Zelfs in lastige situaties helpt het om te kijken naar de zonnige kant, het deel dat wél goed gaat.

Aukje van den Bent
www.vijfsterrenwerkplezier.nl

TIP 3

Ga vooral aan de slag met Waardering. Uit onderzoek weten we dat waardering de belangrijkste onderscheidende factor is tussen gelukkige of ongelukkige medewerkers. En ook dat het verbeteren van waardering positieve invloed heeft op bijvoorbeeld de sfeer in de organisatie en het vertrouwen in het management.
Kijk daarom eens als team wat je kunt doen om de waardering te vergroten. Maak het simpel en leuk, dat vergroot de kans op succes. En maak het structureel, want waardering is juist iets wat je permanent wilt opnemen in je cultuur!

Lucas Swennen
HappinessBureau

TIP 4

Sta stil bij wat beweegt! Dagelijks even stilstaan bij het mooie in je werk. De betekenisvolle dingen die te vaak voor lief worden genomen. Of het nu om kleine dagelijkse dingen gaat, het contact met collega’s of de grote zaken van je vak, die soms veel van je vragen en waarvoor je doorzettingsvermogen nodig hebt. Elke dag biedt wel iets waar je energie van krijgt. En belangrijker nog: trots op mag zijn! Trakteer jezelf dagelijks op een compliment voor je inzet. Je zal merken: dat voelt goed. En wat voor jou geldt, geldt hoogstwaarschijnlijk ook voor anderen. Probeer maar eens!

Arjella van Scheppingen
De Elastiekfabriek

TIP 5

Leef eenvoudig en wees zuinig op relaties, vriendschappen en familiebanden. Een ding dat in onze huidige individualistische tijd soms onderschat wordt, is de ondersteunende kracht van de eigen gemeenschap, waar je gewoon jezelf kunt zijn, zonder al te veel druk en prestatie. En  ga na wat je nu al doet om in balans te blijven. Vaak is dat veel meer dan je denkt! Probeer je bewust te worden van wat je al doet, wat het oplevert en breidt dit uit. Hiermee versterk je ook het vertrouwen in je eigen oplossende vermogen, wat weer bijdraagt aan veerkracht.

Ronald Huttinga
Coach, trainer en jeugdzorgprofessional

TIP 6

Mijn tip voor de eerste werkdag? Het allerbelangrijkste is dat een nieuwe collega op de eerste dag zich welkom voelt en ervan overtuigd is dat hij of zij een goede keuze heeft gemaakt door voor jouw organisatie te kiezen. Te vaak gaat het de eerste dag om praktische zaken en uitleg van het werk, maar dat staat echt op de tweede plaats. Maak de eerste dag er een om nooit meer te vergeten zo fantastisch! Daar wordt de nieuwe collega en jij als zijn begeleider gelukkig van.”

Heleen Mes
HappinessBureau