Jaarbericht 2019

Samen werken aan ontwikkeling, voor een arbeidsmarkt in balans. Een aantrekkelijke sector met sterke organisaties waar medewerkers willen werken en zich verder ontwikkelen. Daar zetten werkgevers en werknemers in sociaal werk zich samen voor in. Dat doen we met de Verkiezing Sociaal Werker van het Jaar en met onlinetools zoals Leren in Sociaal Werk en het e-book Traineeship. Met een stappenplan voor werkdruk en trainingen over ethiek. Met arbeidsmarkt- en cao-informatie. En we doen meer. Nieuwsgierig naar alle activiteiten uit 2019?

Onze missie?

Het Platform Arbeidsmarkt Sociaal Werk is er van overtuigd dat sociaal werkers als geen ander in staat zijn om maatschappelijke vraagstukken aan te pakken door toegevoegde waarde in te zetten voor mensen, wijken en buurten. Werkgevers en werknemer gezamenlijk willen hen optimaal ondersteunen in het vervullen van deze maatschappelijke opdracht. Daarom investeren we in ontwikkeling en stimuleren we eigen regie. Dat doen we met (arbeidsmarkt)informatie, activiteiten, onderzoeken en de uitvoering van de cao.

 

 

Oog(st) voor sociaal werk

Sociaal werk is een uniek vak dat een cruciale bijdrage levert aan de samenleving. Dat moet zichtbaar zijn én blijven. En wie kunnen dat beter doen dan sociaal werkers zelf? Met de jaarlijkse verkiezing laten we het belang van sociaal werk voor de samenleving zien. En de waarde van goed toegeruste professionals. Norbert Wijnhofen is de 10e Sociaal Werker van het Jaar in 2019.

Lees meer

Kiezen voor sociaal werk

In sociaal werk zijn veel mensen nodig in veel uitlopende rollen en functies. Sociaal Werk werkt! werkte mee aan de RTL-serie ‘Later als ik groot ben’. En participeert in YouChooz en IkZorg. Sociaal werker Josiemar vertelt over zijn werk in de tv-commercial van IkZorg.

Laat je inspireren

Regie op je ontwikkeling

Sociaal werk is een vak. Dat leer je en stimuleer je als medewerker en in je organisatie. We dragen bij met informatie, tools en trainingen. In 2019 is de tool Leren in Sociaal Werk gelanceerd. De onlinetool sluit aan bij het dagelijkse werk en bij de beroepscompetenties waarover sociaal werkers moeten beschikken.

Voor net afgestudeerde professionals en voor organisaties biedt een traineeship voordelen. Zij staan te trappelen om aan de slag te gaan, zijn een belangrijk kapitaal voor de sector, maar met weinig ervaring is dat in de praktijk nog vaak lastig. Een traineeship biedt voordelen voor organisatie en professional.

Aantrekkelijke sector: werken aan goed werk

Keuzevrijheid en eigen regie staan bovenaan in sociaal werk. Eigen regie in dialoog tussen werkgever en werknemer met het Loopbaanbudget. En optimale keuzevrijheid met het Individueel Keuzebudget is een belangrijk deel van  de arbeidsvoorwaarden. Het is belangrijk dat werknemers goed en met plezier hun werk kunnen doen. Dat ondersteunen wij met tools, video’s en informatie.

Onderzoek

Wij zorgen voor veel arbeidsmarktinformatie over de branche en op maat. We participeren, met de branches in zorg, jeugdzorg en kinderopvang actief in het onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn (AZW). Daardoor beschikken wij altijd over actuele branchegegevens, ontwikkelingen en trends. Een goede basis voor beleid want we presenteren en delen de highlights via factsheets over verzuim, werkdruk, agressie, vitaliteit en kengetallen van sociaal werk.

Cao

Op de www.caosociaalwerk.nl vind je actuele informatie over de cao, het functieboek, salarissen en pensioenpremies, over Individueel Keuzebudget (IKB) en Loopbaanbudget (LBB), generatieregeling, opleidingen en nog veel meer. In de cao-app staat ook al die informatie bij elkaar. Makkelijk binnen handbereik.

Alle informatie

Innovatie en samenwerking

Een dynamische arbeidsmarkt vraagt een brede blik en een ander perspectief. Anders denken én anders doen. Via een subsidieregeling hebben we innovatie en samenwerking gestimuleerd in onze sector. In dit e-magazine lees je acht inspirerende voorbeelden van bijzondere manieren van samenwerken. In nieuwe vormen, met andere partners of in spannende combinaties.

Met verhalen, video’s, visuals en veel tips. Volop inspiratie van onder andere sociaalwerkorganisaties Haarlem Effect, SWOS Beweegmakelaar en ROC Mondriaan, SWKgroep, BrabantWerk(t)zeker en De Werkgeverij.

Lees het magazine

Vragen, tools en info

Website veelgestelde vragen

135vragen en antwoorden over cao en opleiding

  • 105vragen over cao
  • 30vragen over opleiding

Individueel Keuzebudget (IKB)

6.222berekeningen 

Opleidingsvragen

349 opleidingsvragen

 

Cao-vragen

102 vragen over cao

EVC-loket

informatie over EVC jeugd- en gezinsprofessional EVC- loket

Communicatie

www.sociaalwerk-werkt.nl

240.375 bezoekers

157.949 unieke bezoekers

661.092 paginaweergaven

Volgers sociale media

  • 780
  • 749
  • 627

11 Nieuwsbrieven

1.958 ontvangers

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Meest gelezen artikelen

  1. Nieuwe tekst cao sociaal werk
  2. Cao Sociaal Werk definitief
  3. Bereken je IKB

7369 gebruikers

Sociaal Werk werkt! is de naam van de samenwerking van werkgeversorganisatie Sociaal Werk Nederland en werknemersorganisaties FNV Zorg & Welzijn en CNV Zorg & Welzijn. In het Platform Arbeidsmarkt Sociaal Werk en de cao-tafel sociaal werk zetten zij zich samen in voor een aantrekkelijke sector en een gezonde arbeidsmarkt met goede arbeidsvoorwaarden. Zij zijn ervan overtuigd dat sociaal werkers bij uitstek in staat zijn de maatschappelijke opdracht te vervullen voor alle inwoners, wijken en buurten. Alle werkgevers in sociaal werk dragen daarvoor een bijdrage af aan het arbeidsmarktfonds FCB.