Jaarbericht 2019

Samen werken aan ontwikkeling. Voor een arbeidsmarkt in balans. De aanpak van de personeelstekorten staat hoog op de agenda. In 2019 legden we de basis voor de imago- en wervingscampagne ‘Kinderopvang dankzij jou’. Maar we deden meer. We ontwikkelden tools zoals de diplomacheck, het e-book combinatiebanen en beantwoordden vele cao- en opleidingsvragen. En deden verschillende onderzoeken. Allereerst om aan te tonen dat er een tekort is én ten tweede dat het een landelijk probleem is. Nieuwsgierig naar alle activiteiten?

Aanpak personeelstekorten

Als er niets gebeurt, ontstaat er de komende jaren een tekort van ruim 9.000 medewerkers in kinderopvang. Tijd voor een xl-aanpak. Onder begeleiding van een professionele partij gaan we op zoek naar de identiteit van kinderopvang en leggen de basis voor de landelijke campagne ‘Kinderopvang dankzij jou’.
We combineren een imago- met een wervingscampagne en geven een andere betekenis aan het woord ‘opvang’. Want in kinderopvang vangen kinderen zoveel op. Zoals complimenten. Nieuwe woorden. Elkaar. Of hoe ze een probleem oplossen.

Dankzij jou… pedagogisch medewerker! Het versterken van de beroepstrots is ook een belangrijk element van de campagne.

Naar de campagnewebsite

WerkendLeren

Wij werken samen met WerkendLeren. Organisaties die leer-werkplekken hebben kunnen hier een gemotiveerde zij-instromer vinden. We kunnen ondersteunen in het hele proces van werving, selectie en opleiden. Organisaties met een eigen incompany-traject kunnen hun vacature gratis plaatsen.

Naar de website

Studiekeuzebeurzen

Om scholieren en hun ouders enthousiast te maken voor kinderopvang geven we voorlichting over het mooiste werk van de wereld op vier studiekeuzebeurzen.

Flyer Kinderopvang. Iets voor jou?

Samenwerking onderwijs en UWV

Wij werken samen met onderwijs en UWV. We overleggen en geven gezamenlijk workshops.

Gezond en veilig werken

Gezond en veilig werken kreeg dit jaar een extra impuls. Fysieke klachten door bijvoorbeeld verkeerd tillen van kinderen, lang op de grond of voorovergebogen zitten, is een veelgehoorde klacht. Daarom ontwikkelde Kinderopvang werkt! een poster en flyer met ’10 tips voor fit en vitaal werken’. En faciliteren wij dat alle kinderopvangorganisaties gratis gebruik kunnen maken van dertig praktijkvideo’s. Klik op de iconen om te zien wat we nog meer doen.

Cao

Op www.kinderopvang-werkt.nl vind je actuele informatie over de cao Kinderopvang, het functieboek en de kwalificatie-eis: de actuele teksten en bedragen, toegang tot de geschillencommissie en landelijke beroepscommissie. Daarnaast beantwoorden we veel vragen over kwalificatie-eisen en cao.

Nadat een cao is afgesloten worden nieuwe projecten gestart en/of de dienstverlening verbeterd. Op verzoek hebben wij de diplomacheck ontwikkeld, een e-book over combinatiebanen in kinderopvang gemaakt en het beroepscompetentieprofiel geactualiseerd. De scholingscommissies zijn ondersteund, die achttien scholingen voor werken met 0-jarigen hebben goedgekeurd en dertien scholingen voor de branche-erkende scholingen PBMC.

E-book combinatiebanen

Voor kinderopvangorganisaties een manier om pedagogisch medewerkers aan zich te binden én aantrekkelijker te worden voor sollicitanten. Medewerkers zijn blij met het grotere contract en de mogelijkheid zich breder te ontwikkelen.

Lees het e-book

Diplomacheck

Direct weten of een diploma kwalificeert voor de functie van pedagogisch medewerker / peuterspeelzaalleidster? Doe de diplomacheck: een handige tool voor werkgevers en sollicitanten.

Check mijn diploma

Nieuw competentieprofiel

Actualisering van het competentieprofiel voor pedagogisch medewerkers. Het oude profiel dateerde uit 2011. Samen met het werkveld, werkgevers en werknemers is het helemaal up-to-date gemaakt. Het nieuwe profiel wordt gebruikt voor het kwalificatiedossier pedagogisch werk. Cao-partijen besluiten in 2020 waar het nog meer voor gebruikt gaat worden.

Bekijk het competentieprofiel

Onderzoek

Vacaturegraad l oorzaken krapte arbeidsmarkt kinderopvang

Verschillende onderzoeken stonden op het programma. Door de quickscan van de vacaturegraad toonden we aan dat het arbeidsmarkttekort een landelijk probleem is. Daarnaast deden we een verdiepende casestudie bij twintig organisaties. Centraal stonden deze vragen: Wat zijn oorzaken van de krapte op de arbeidsmarkt in kinderopvang? Wat voor oplossingen bedenken organisaties om de tekorten aan te pakken? En hoe behoud je medewerkers voor kinderopvang? Bekijk het rapport of de infographics 5 manieren om instroom te beperken en 10 manieren om instroom te vergroten.

Onderzoeksprogramma AZW

Op zoek naar actuele gegevens over kinderopvang en ontwikkelingen en trends van de arbeidsmarkt? Wij participeren actief in het zorg- en welzijnsbrede onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn (AZW). Hierdoor beschikken wij altijd over actuele branchegegevens, ontwikkelingen en trends. Een goede basis voor beleid. Wij presenteren en delen de highlights via factsheets over verzuim, werkdruk, kengetallen van de sector, instroom en uitstroom van medewerkers.

Innovatie en samenwerking

Een dynamische arbeidsmarkt vraagt een brede blik en een ander perspectief. Anders denken én anders doen. Via een subsidieregeling hebben we innovatie en samenwerking gestimuleerd in onze sector. In dit e-magazine lees je acht inspirerende voorbeelden van bijzondere manieren van samenwerken. In nieuwe vormen, met andere partners of in spannende combinaties.

Met verhalen, video’s, visuals en veel tips. Volop inspiratie van onder andere kinderopvangorganisatie Les Petits, ROC Mondriaan SWKgroep en De Werkgeverij.

Lees het magazine

Opleidingsvragen, cao-vragen en gelijkstellingsverzoeken

Gelijkstellingsverzoeken

Voor de functie van een (sollicitant) pedagogisch medewerker kunnen werkgevers een gelijkstellingsverzoek indienen. De commissie kijkt bij hen ook naar werkervaring en bij- en nascholing.
Maar ook voor de functie van pedagogisch beleidsmedewerker / coach en de bemiddelingsmedewerker kan de werkgever een verzoek indienen. Cao-partijen hebben besloten dat ook de houder een gelijkstellingsverzoek voor zichzelf kan aanvragen. Ook voor een bemiddelingsmedewerker is een gelijkstellingsverzoek mogelijk. Check de voorwaarden bij de veelgestelde vragen.

 

344 gelijkstellingsverzoeken werden door de gelijkstellingscommissie behandeld

 • 229 voor functie
  pedagogisch medewerker
 • 115 voor functie
  pedagogisch medewerker coach

Opleidingsvragen

4.344 opleidingsvragen beantwoord

 
 

Cao-vragen

478 cao-vragen beantwoord

Onder andere over vakantie, verlof, arbeid en zorg
 
 

Website

118 veelgestelde vragen en antwoorden

Communicatie

www.kinderopvang-werkt.nl

408.319 bezoekers

243.949 unieke bezoekers

940.761 paginaweergaven

Best bezochte websitepagina's

 1. Cao 116.750
 2. Diplomacheck – pagina 97.237
 3. Kwalificatie-eisen 56.363

Aantal volgers op social media

 • 1.195
 • 901
 • 183

28.892 gebruikers

Kinderopvang werkt! is de samenwerking van werkgeversorganisaties Brancheorganisatie Kinderopvang en Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang met de werknemersorganisaties FNV Zorg & Welzijn en CNV Zorg & Welzijn. In het Platform Arbeidsmarkt Kinderopvang en de cao-tafel Kinderopvang zetten zij zich samen in voor een aantrekkelijke sector en een gezonde arbeidsmarkt met goede arbeidsvoorwaarden. De aanpak van de personeelstekorten staat hoog op de agenda. Alle werkgevers in de sector kinderopvang dragen voor de daarvoor een bijdrage af aan het arbeidsmarktfonds FCB.